Goanna workshops

didgeridoo.be

dotpainting

Duurtijd workshop:  kan doorlopend gegeven worden (bv op festivals, opendeurdagen,... of in sessies van min. 1 uur en max. 3 uur.

Leeftijdsgroepen: 6 - 8 JAAR en  8 - 12 jaar en 12+

 

Dotpainting is een schildertechniek van de Aboriginals in Centraal-Australië. Deze schilderstijl bestaat uit allerlei merkwaardige patronen, gevormd door talloze stipjes. Ieder motief heeft zijn eigen betekenis, geïnspireerd door het landschap en de natuur. In deze workshop gaan ook wij aan de slag. We leren bij over Australië en de Australische cultuur, en ontwerpen onze eigen dotpainting.

We maken kennis met de niet zo bekende aboriginal cultuur en leren bij over de belangrijkste punten van Australië. Ook wil ik tonen dat het niet altijd veel moet kosten om zelf kunst te maken, met heel weinig benodigdheden kan je aan de slag. Tijdens de sessies speel ik ook didgeridoo, zodat ze ook daar kennis mee maken.

• Door Joeri Gielis: meer info over lesgever
• Min 10 deelnemers en Max. 20 deelnemers
• Materiaal en prijs: op aanvraag

Als je kiest voor 3u, dan gaan we aan de slag met authentieke kleuren en geluiden. De didgeridoo wordt dan bespeeld en beschilderd (zie "didgeridoo maken" workshop).

Info of offerte aanvragen

Mijn dotpaintings

klik op de afbeeldingen voor details.

Vorige    Volgende
Vorige    Volgende

Dot painting (schilderen in stippen) is de traditionele teken- en schildertechniek van de Australische Aborigines.

Gebeurde dit oorspronkelijk op rotsen, boomschors, personen of in het zand, vanaf het midden van de twintigste eeuw heeft deze kunstvorm een nieuwe impuls gekregen doordat men gebruik ging maken van moderne middelen zoals acrylverf en doek.

Dot painting wordt gebruikt om een verhaal te vertellen. Dit verhaal kan zijn oorsprong vinden in oude mythologische tijden, het heden of de toekomst, samenvallend in de droomtijd, het bijzondere en voor de westerse mens uiterst moeilijk te begrijpen tijdconcept van de aborigines.

Met behulp van een stokje, een takje van een boom of zelfs een satéprikker wordt de verf op de ondergrond aangebracht, nadat de omtrek van de afbeeldingen van het verhaal in ruwe schetsen is ingetekend.

Er worden veel symbolen gebruikt. Een cirkel duidt meestal een overnachtingsplaats aan. De letter U duidt op een mens. Is er een speer geschilderd naast deze U, dan is het een man, is er een "graafstok," dan is het een vrouw. De trektochten van mensen en dieren worden door lange lijnen weergegeven. De betekenis van een schilderij is het eigendom van de schilder. Slechts hij of zij kan het verhaal vertellen.

De belangrijkste categorie dot paintings wordt gebruikt voor de initiatieplechtigheden. Veel schilderijen van dit type worden verborgen gehouden en zijn bestempeld als heilig. Niet-Aboriginals mogen deze schilderijen absoluut niet aanschouwen. Inbreuk hierop wordt bestraft door de lokale oudsten.

Veel schilderijen worden nu haastig gemaakt om verkocht te worden aan handelaars die vanuit de grote steden de woestijn in trekken. Goede prijzen worden verkregen in de ateliers in de steden, zozeer dat op veel plaatsen dot painting tot commercie is vervallen.

Bron tekst: Wikepedia

 

Info of offerte aanvragen

workshops > dotpainting
backtotop